Untuk Mereka Yang Rindukan Penyatuan Ummah Bersatulah Kita Jangan Beri Alasan Lagi

11.8.14Assalamualaikum wbt. Wahai org islam,dalam segi hukum fiqh syafie, mmg haram memegang/menyentuh anjing suka suka, kategori najis berat, melainkan terpaksa/darurat seperti nak tolong ka tersentuh ka, ketika tu barulah kalau kering tkyah samak, basah wajib samak. Hat ni dah rupa suka-suka. Bela suka suka sbg binatang peliharaan bukan atas tujuan memburu ka jaga keselamatan ladang, kawasan juga haram, kurang pahala satu qirot setiap hari berdasarkan hadith. Ini kes Tak paham hukum namanya. Lenkali nak sembang biar faqih hukumnya sesungguh. Sembang hal agama ikut suka ikut paham sendiri dah rupe nak reka agama sendiri.
Jgn memandai sembang hukum dan syariat berdasarkan akal. Rujuk ulama kalo tak reti hukum. Akhir zaman mmg dah dikhabarkan org tak faqih dan jahil akan reka reka hal agama dan keluar hukum dan kefahaman ikut suka ikut akal takda panduan nas tsiqah. Haram beristihan. Berfatwa mengalahkan ulama, mengalahkan nabi saw, sampai kait bab bangsa plak. Mcm2.
Soalan saya :-

A. Saya bagi contoh. Kamu tak pernah tgk Nabi SAW solat, jadi kamu rujuk sapa untuk tahu bagaimana Nabi SAW solat?

B. Kamu terima Al-Quran dan hadith dari siapa? orang yang mengajarkan kamu al-quran dan hadith lagi paham dari kamu atau kamu lagi paham dari dia? jadi kenapa kamu taknak amik faham dia ?

C. Ulama istinbat hukum berlandaskan apa kalau bukan al-quran dan hadith?

salah satu dalil sbg contoh ulama keluar hukum berlandaskan nas, Rasululah SAW diundang masuk ke rumah salah seorang kaum dan beliau mendatangi undangan itu. Di waktu lainya, kaum yang lain mengundangnya dan beliau tidak mendatanginya. Ketika ditanyakan kepada beliau apa sebabnya beliau tidak mendatangi undangan yang kedua, beliau saw bersabda (terjemahan),"Di rumah yang kedua ada anjing sedangkan di rumah yang pertama hanya ada kucing. Dan kucing itu tidaklah najis." (HR Al-Hakim dan Ad-Daruquthuny). Jelas kepada kita hadis ini menunjukkan bahawa kucing itu tidak najis, sedangkan anjing itu adalah najis sampai Nabi SAW tak mai ke rumah tu.

Tak tahu tanye, bukan mereka-reka.

D. Apa syarat layak takwil al-quran dan hadith dan berapa cabang ilmu yg diperlukan untuk takwil al-quran dan hadith sendiri yang kamu dah kuasai? Al-quran hafal dak? berapa ribu hadith kamu kenal,reti, faham dan hafal?

E. Ni bukan kes menghina. ini kes tak hormat hukum. Nabi SAW sendiri kabor orang buat perkara sesat kerana jahil. jahil sesorang takpa, tapi ini dah jahil ajak orang ikut fahaman jahil mcm kamu. Lebih elok jahil yg sedor jahil dan elak menzahirkan perbuatan jahil HINGGA MENIMBULKAN FAHAMAN YANG DIFITNAHKAN ATAS NAMA ALLAH DAN RASULNYA seperti kamu sedang buat ini. tahu tak bape berat dosa tu?

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :-

Sesungguhnya Allah Taala tidak akan menjadikan ijma` (ulama ) ummat ku atas kesesatan. Dan bermula pertolongan Allah Taala beserta ijma`(ulama) ummatku .

Dan barang siapa yang keluar ia daripada ijma` (ulama ) nescaya menuju ke Neraka.

(H.Riwayat : Imam Turmizi R.A daripada Ibnu Abbas R.A )

Firman Allah Ta'ala (terjemahannya) :-

Maka hendaklah kamu bertanya akan ahli dzikir ( Ulama ) jika kamu tidak mengetahui .

Surah An-Nahl, Ayat ke 43.

Dalil wajib taqlid ulama` itu ialah Firman Allah Ta`la :-

Maka hendaklah kamu bertanya akan ahli dzikir ( Ulama ) jika kamu tidak mengetahui .

Maka wajib kita niat taqlid akan mana-mana satu daripada mazahab yang empat yang diakui sahnya . Dan tiada harus lagi tiada sah taqlid akan ulama yang lain daripada yang empat itu kerana kita tiada mengetahui syarat-syarat dan rukun-rukun cara mazahab yang lain itu , kerana mereka tiada mengarang kitab-kitab yang boleh kita berpegang dengan dia.

Tersebut didalam kitab : Tanwir Qulub Ms : 397 :- Maka barang siapa mengerjakan ibadat yang bersalahan Ulama pada sahnya daripada tiada taqlid bagi mazhab yang mengatakan sahnya nescaya wajib diulanginya.(khada`)

Firman Allah SWT bermaksud: “Dan bacakanlah kepada mereka berita orang yang kami berikan keterangan-keterangan kami kepadanya, lalu dibuangnya. Sebab itu mereka didatangai syaitan dan syaitan itu termasuk orang-orang yang sesat.” (al-Araf 175)

Rasulullah S.A.W sempat membimbangkan tiga hal yang akan terjadi pada umatnya. '' Aku tidak membimbangkan umatku kecuali tiga hal,'' sabda Rasulullah. ''Pertama, keduniaan berlimpah, sehingga manusia saling mendengki. Kedua, ORANG-ORANG JAHIL YANG BERUSAHA MENAFSIRKAN AL-QURAN DAN MENCARI-CARI TA'WILNYA orang-orang jahil yang berusaha menafsirkan Al-Quran dan mencari-cari ta'wilnya, padahal tak ada yang mengetahui ta'wilnya kecuali Allah. Ketiga, ALIM ULAMA DIABAIKAN DAN TIDAK DIPEDULIKAN OLEH UMATKU.' (HR Thabrani).

Saidina Ibn Umar r.a. berkata: “Ilmu itu adalah agama dan solat itu adalah agama. Maka, LIHATLAH DARI MANA KAMU MENGAMBIL ILMU INI DAN BAGAIMANA KAMU SOLAT DENGAN SOLAT INI kerana kamu akan dipertanyakan di hari Akhirat”(riwayat Imam Ad-Dailami)

Jadi hat perintah Allah dan RasulNya bab ikut ulama kamu tak laksanakan, kemudian kamu nak ajar org lain takwil al-quran sendiri? sedangkan bahasa arab pasar kamu jahil, belom lagi arab quraisy Al-Quran, nahunya, sarafnya etc. kamu bawa ajaran ape benornye?
1.                         takda hina yg memegang dan membela anjing. tapi salah tetap salah. hukum tetap hukum.

2. soalan pon tak dapat jawab, dalil saya bagi pon kamu sanggah ikut suka takda jalan ilmu, tanda kamu jahil dan beragama ikut hawa nafsu, kamu berasa kamu benar, bukan mencari kebenaran, itu ja pon. hat tu jeleh. moga ni tauladan utk kita semua.
2.                         satu dalil sbg contoh ulama keluar hukum berlandaskan nas, Rasululah SAW diundang masuk ke rumah salah seorang kaum dan beliau mendatangi undangan itu. Di waktu lainya, kaum yang lain mengundangnya dan beliau tidak mendatanginya. Ketika ditanyakan kepada beliau apa sebabnya beliau tidak mendatangi undangan yang kedua, beliau saw bersabda (terjemahan),"Di rumah yang kedua ada anjing sedangkan di rumah yang pertama hanya ada kucing. Dan kucing itu tidaklah najis." (HR Al-Hakim dan Ad-Daruquthuny). Jelas kepada kita hadis ini menunjukkan bahawa kucing itu tidak najis, sedangkan anjing itu adalah najis sampai Nabi SAW tak mai ke rumah tu.

adakah itu tanda nabi saw menghina??

Rasulullah S.A.W sempat membimbangkan tiga hal yang akan terjadi pada umatnya. '' Aku tidak membimbangkan umatku kecuali tiga hal,'' sabda Rasulullah. ''Pertama, keduniaan berlimpah, sehingga manusia saling mendengki. Kedua, ORANG-ORANG JAHIL YANG BERUSAHA MENAFSIRKAN AL-QURAN DAN MENCARI-CARI TA'WILNYA, padahal tak ada yang mengetahui ta'wilnya kecuali Allah. Ketiga, ALIM ULAMA DIABAIKAN DAN TIDAK DIPEDULIKAN OLEH UMATKU.' (HR Thabrani).
3.                         Haram disisi islam. Bukan disisi saya. Halal disisi kamu bukan halal disisi islam. Nak kenal islam pon melalui ulama. Ni bukan kes hina, haq tetap haq bathil tetap bathil. Kamu nak org puji kamu betui hat tu yg kamu suka. Nabi saw kabor katekan yg benar walau pahit

No comments: